Eperkrémleves
Hozzávalók:
40 dkg eper vagy szamóca, 2 dl száraz fehérbor, 2 dl tejszín, 4 dl tej, 2 dl kefir, 1 evőkanál kukoricakeményítő (vagy búzakeményítő, esetleg burgonyaliszt), 1 citrom leve és reszelt héja, 1 zacskó vaníliás cukor, ízlés szerint kevés porcukor, csipetnyi só.
Elkészítés:
A kukoricakeményítőre ráöntöm a tejet, beleszórom a reszelt citromhéjat és a sót, majd kis lángra téve állandó keverés közben besűrítem. Ezután hagyom kihűlni. Közben a gyümölcsöt megmosom, lecsöpögtetem és kicsumázom. Néhány szép szemet félreteszek, a többit turmixgép poharába öntöm a kefirrel, a tejszínnel, a borssal, a citromlével, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a már kihűlt sűrű tejes masszával. Az egészet addig keverem, amíg habos, pépes nem lesz. Ez után finom szűrőn átengedem, hogy a magvai ne kerülhessenek bele a levesbe. Jól lehűtött csészékbe osztom, tetejére teszem a félretett, félbevágott eperszemeket, és jól lehűtve kínálom. Málnából, ribizkéből ugyanígy készíthető, rendkívül üdítő, hideg leves. (Nem szabad hogy édes, inkább pikáns legyen!)