Vadkacsamell fehérboros zöldségkörettel

2013.12.21 11:32

Hozzávalók:

60 dkg vadkacsamell (vadréce) (3-4 db)
1 dl fehérbor

bors
kakukkfű
1 ek méz
Páchoz:
2 ek étkezési keményítő
6 ek szójaszósz
3 dl száraz fehérbor
1 kk citromlé
1 kk borecet
1 tk szárított zsálya
1 tk kakukkfű
1 tk oregánó
1-2 db nylon zacskó
Zöldségkörethez:
20 dkg kelbimbó
1-1 db piros és zöld húsú kaliforniai paprika
20 dkg sárgarépa
20 dkg brokkoli
20 dkg cukkíni

bors
gyömbér (elhagyható)
1 tk petrezselyemzöld
5-7dkg vaj

Elkészítése:

Pác készítése:
A páclevet egy zacskóba öntöm, majd a kacsamelleket beleteszem, a zacskó nyakát összekötöm, és a zacskót a páccal többször jól átforgatom.
Egy jénai tálba teszem, és felhasználásig beteszem a hűtőbe (legalább 1 óra, de lehet egy nap is).

Kacsa készítése:
A pácolt vadkacsa mellhúst, forró olajban vagy libazsírban, hirtelen megpirítjuk.
Majd lassú tűzön, lefedve, a páclével és kevés borral pároljuk.
Amikor már majdnem puha a hús, sózzuk, fűszerezzük.
Betesszük a sütőbe egy jénaiban, és kb. 10 perc alatt a külsejét pirosra sütjük.
(Sütés közben mézzel és saját levével kenegetjük).
Vigyázzunk, hogy a hús ne száradjon ki.

Zöldségköret készítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk.
A kelbimbót félbe, a répákat karikára, a brokkolit rózsáira szedjük. A cukkínit kockára, a paprikákat csíkokra daraboljuk.
Egy nagy serpenyőben a vajat felforrósítjuk, a zöldségeket erős tűzön, rövid ideig, kb. 4 percig, kis vizet aláöntve pároljuk.
Majd a fehérbort is hozzáadva az egészet összemelegítjük.
pirítsuk vissza fele levére.
Sóval és frissen őrölt borssal, apróra vágott petrezselyemmel (reszelt gyömbérrel) ízesítjük.