Újévi kacsamell

2013.12.21 11:27

Hozzávalók:

1 evőkanál napraforgóolaj
só és fekete bors
1/2 gerezd fokhagyma összezúzva
1 és 1/2 evőkanál petrezselyemzöld összevágva
3/4 dl száraz fehérbor
1/2 dkg szárított shitake gomba
1 és 1/2 dl forrásban lévő víz
3/4 dkg vaj
18 dkg rizottórizs
1 kiskanál friss kakukkfű összevágva
3 és 4/5 dl forró zöldségalaplé
1/2 lila hagyma apróra vágva
1/2 kiskanál reszelt citromhéj
23 dkg friss gomba vegyesen, pl. késői laskagomba, vargánya és shiitake, a nagyobbak félbevágva
1 db kacsamell bőr nélkül

Elkészítése:

A szárított gombát egy tálba tesszük, és ráöntjük a forrásban lévő vizet.
20 percig ázni hagyjuk, azután leszűrjük, az áztatófolyadékot félretesszük.
A gombát apróra vágjuk, s egyelőre félrerakjuk.
A folyadékot egy lábasba szűrjük, hozzáadjuk az alaplét, és alacsony hőfokon melegen tartjuk.
Egy bordás öntöttvas serpenyőt kikenünk 1 kiskanálnyi olajjal, majd felforrósítjuk.
Beletesszük a kacsamelleket, és mérsékelt hőfokon, attól függően, hogy mennyire átsülten szeretjük, 8–12 percig sütjük, közben egyszer megfordítjuk.
A serpenyőből kivéve meleg helyen 10 percig pihentetjük, majd vékonyan felszeleteljük, és melegen tartjuk.
Közben egy vastag fenekű serpenyőben felforrósítunk 1 evőkanálnyi olajat, beletesszük a hagymát meg a fokhagymát, és 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk.
Hozzáadjuk a rizst, és 1 percig kevergetve pirítjuk.
Ráöntjük a bort, és addig főzzük, amíg a rizs csaknem az összes folyadékot magába szívja.
Hozzáadjuk a citromhéjat, a kakukkfüvet és a vargányát, majd 1 merőkanálnyi alaplét.
Kevergetve tovább főzzük, amíg a rizs a folyadékot teljesen magába szívja, majd hozzáadunk 1 újabb merőkanál alaplét.
Ezt addig folytatjuk, amíg a rizs az összeset magába nem szívja, ez kb. 15-20 perc.
A rizottó akkor készült el, amikor a rizs már puha, de még nem főtt szét, az állaga pedig krémesen szaftos.
Kb. 5 perccel a főzés vége előtt egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat és a vajat.
Beledobjuk a gombát, és magas hőfokon 4 perc alatt puhára pároljuk.
A gombát és a kacsamellet a pecsenyelével együtt a rizottóhoz keverjük.
Hozzáadjuk a petrezselymet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Lefedjük, majd tálalás előtt 5 percre félretesszük, hogy az ízek összeérjenek.