Ördöghal

2013.12.21 13:52

Hozzávalók:

  • 2 szép ördöghal
  • olívaolaj
  • fehérbor
  • só, bazsalikom
  • 3 friss fokhagyma
  • 1 kg zöldborsó
  • 6 db koktélparadicsom
  • hallé vagy zöldséglevespor

Elkészítése:

Az ördöghal egy mélytengeri ragadozóhal. Külsejét tekintve kb. 40 cm hosszú, barnás színű. Nagy feje van, és lapos, széles teste. Tisztítása során először vágjuk le a kiálló részeket, és húzzuk le a bőrét. A hasából szedjük ki a belsőségeit. A hasára fordítva a gerince mellett vágjuk be, így gyorsabban sül át. A fejét egyébként nem fogjuk megenni, de remek halászlé lesz belőle. Mossuk meg hideg vízzel, mint a halakat szokás. Tegyük egy tepsibe, és locsoljuk meg olívaolajjal. Tegyük fel a tűzre, legjobb, ha két láng jut alá. Szórjuk meg két csipet sóval, és tegyünk mellé zöldhagymát karikákra vágva, a zöldborsót, és öntözzük meg 2 pohár fehérborral. Dobjunk mellé koktélparadicsomot, és lefedve pároljuk. Ha nincs kéznél hallevünk, szórjuk meg zöldséglevesporral, és sok-sok bazsalikommal. Időnként öntözzük meg borral. Ha elkészült, szedegessük le a húst a gerinc mellől, sőt, minő meglepetés, a hal „arca” is ehető lesz. Vegyük ki a csontokat, a húst a zöldségekkel szervírozzuk.