Narancsos kacsa

2013.12.21 10:08

Hozzávalók:

  • 2 kisebb pecsenyekacsa (kb. 1,5 kg/db)
  • 1 evőkanál morzsolt majoránna
  • 2 nagy fej hagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 dl félszáraz fehérbor
  • a kacsák mája + 4 csirkemáj
  • 2 citrom leve
  • 3 narancs leve
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál brandy
  • 4 narancs
  • 1 nagy fürt fehér csemegeszőlő

Elkészítés:

A kacsákat alaposan megtisztítjuk, besózzuk, hasüregüket bedörzsöljük a majoránnával és őrölt borssal, méretüknek megfelelő sütőedénybe fektetjük. A lábakat összekötözzük. A sütőt előmelegítjük 250 fokra (gázsütő 4. fokozat). A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát gerezdekre vágjuk.
Betesszük a kacsát a sütőbe, meglocsoljuk a borral, és 15 percig erős tűzön pirítjuk. Mérsékeljük a tüzet 180 fokra (gázsütő 3. fokozat), mellédobjuk a hagymát és a fokhagymát, szükség szerint kevés vizet öntünk alá, lefedjük, és kb. x perc alatt puhára pároljuk. Ezután fedetlenül, saját levével locsolgatva pirosra sütjük. A sülés közben keletkező zsiradékot folyamatosan leszedjük. Miközben a kacsa sül, megmossuk a kacsa- és a csirkemájat, a pecsenyelébe-zsiradékba dobjuk, 15 percig pároljuk-sütjük. Kiszedjük a sütőedényből, pépesre törjük. Zsírtalanítunk 1 dl pecsenyelét, kisebb lábasba szedjük. Hozzáadjuk a citromok és narancsok levét, erős tűzön a felére beforraljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a májpépet és a tejszínt, jól összeforrósítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük a brandyvel, melegen tartjuk. A gyümölcsöket megmossuk, a narancsokat cikkcakk formán középen bevagdossuk, elfelezzük. A szőlőt leszemezzük. A kacsákat nagyobb tálra fektetjük, eltávolítjuk lábukról a zsineget, és körbedíszítjük a narancsvirágokkal és a szőlővel – csak az asztalnál daraboljuk. A mártást külön csészében kínáljuk. Burgonyapüré, krokett illik hozzá.


Készíts ingyenes honlapot Webnode