Kína

2013.12.20 17:50

Kínai gasztronómia

 

Hazánkba egyre elterjedtebbek ennek az országnak a konyhái és éttermei.

Nagyon sokan igényt tartanak ezekre az elképesztően sokoldalú és kinézetre is ezerszínű étel hagyományra.  

 

Ebben a gasztronómiai kultúrában olyan hogy konyhahagyomány nem létezik. Kínán belül 8 nagyobb regionális konyhát nevezhetünk meg:

  • Anhui konyhája
  • Guangdong konyhája
  • Fujian konyhája
  • Hunan konyhája
  • Jiangsu konyhája
  • Shandong konyhája
  • Sechuan konyhája
  • Zhejiang konyhája

Főfogás, mint fogalom nincsen úgy, mint hazánkban. A leveseket se feltétlenül előételként adják. Olyan is előfordul, hogy az étkezés legvégén tálalják. Mint azt már szinte mindenki tudja náluk a rizs illetve az ebből készült tészta alapvető élelmiszer, de csak Dél-Kína részein. Viszont az északon fekvő tájakon inkább a búzás ételek a dominálok.

Na és mi van a tálalással?

Aki már járt ebben a különleges országban vagy csak egy igazi hagyományait megőrző éttermébe evett már az biztosan tudja, hogy a leveseket lapos, széles, jellemzően porcelán kanállal eszik, kicsi porcelán csészékből. A rizst vagy tésztát szintén csészéből fogyasztják. . A többi fogást az asztal közepén helyezik el, ezekből mindenki vehet a pálcikájával és azt eheti a rizs mellé, vagy magában.

Apropó pálcika.

Ha ezeket a dolgokat tudja az ember, akkor azt már biztosan kirázzák kisujjukból, hogy az evő pálcán és porcellán-kanalukon kívül semmilyen evőeszközük sincs. De vajon azt hányan tudják, hogy ez miből is ered. Sokan egy egyszerű és hihető történettel magyarázzák, míg vannak, akik az egészet legendának vélik. Mi szerint Konfuciusz mester a nagy heves csaták idejében úgy gondolta, hogy: „márpedig az erőszakot száműzni kell az asztalról”. Így tűntek el a szúró és vágó evőeszközök a kínai konyha köztudatából, sok szóbeszéd szerint.

Vajon mik a szabályok még ezen kívül egy kínai étterembe?

Az éttermekben az ötfős és annál nagyobb asztalok a legtöbbször kerek alakúak, közepén sokszor forgatható tálcával, hogy mindenki könnyen elérhesse, és maga felé fordíthassa azt az ételt, amelyből venni szeretne. Általános szabály, hogy legalább eggyel több fajtafogást kell rendelni, mint ahányan az asztalt körbeülik (a rizst nem számítva). Általában az a jó, ha marad valami az asztalon, amennyiben minden elfogy, illik még rendelni.

A Hot pot éttermekben az asztal közepén egy fazék van, amiben a levest gázláng vagy parázs tartja forrásban, és ebbe a folyamatosan rotyogó lébe teszik bele a nyers és előfőzött alapanyagokat.

Nagyjából ezek a legfontosabb és legjobban illő dolgok, amit tudni kell ennek az országnak a gasztró hagyományáról.