Keserű csokoládé-sörbet
Hozzávalók:
- 4 dkg jó minőségű keserű kakaópor
- 10 dkg cukor
- 12,5 dkg jó minőségű keserű csokoládé (70 %)
- 1 tk eszpresszó (ha nincs, nescafé is megteszi)
- 1 tk vaníliakivonat
Elkészítés:
Egy lábasban 2,5 dl vízből és a cukorból szirupot főzök (kevergetés nélkül összeforralom, amíg a cukor teljesen felolvad). Takarékra veszem a hőt, és lassan hozzáadom a kakaóport és a kávét. Csomómentesre keverem, és kb. 10 perc alatt sziruposra főzöm. Hozzáadok további 2,5 dl vizet, és néhány percig főzöm. A csokoládét apró darabokra töröm (vagy szeletelem), ráöntöm a forró szirupot, és keverem, hogy teljesen elolvadjon. Hozzáadom a vaníliát. A keveréket teljesen lehűtöm (ha van időm, egész éjszakára hűtőbe teszem, ha nincs, jéghideg vízbe állítva gyorsítom a hűtést). Fagyi gépben elkészítem (nálam 15 perc). Ebből bő 1/2 l fagyi lesz. Az eredeti recept duplára szól, de az én gépemben ennyi fér kényelmesen.Egyetlen gombóc elég belőle, ráadásul olyan elegáns. A hozzávalók minősége nagyon fontos!