Keserű csokoládé-sörbet

2013.12.22 17:26

Hozzávalók:

  • 4 dkg jó minőségű keserű kakaópor
  • 10 dkg cukor
  • 12,5 dkg jó minőségű keserű csokoládé (70 %)
  • 1 tk eszpresszó (ha nincs, nescafé is megteszi)
  • 1 tk vaníliakivonat

Elkészítés:

Egy lábasban 2,5 dl vízből és a cukorból szirupot főzök (kevergetés nélkül összeforralom, amíg a cukor teljesen felolvad). Takarékra veszem a hőt, és lassan hozzáadom a kakaóport és a kávét. Csomómentesre keverem, és kb. 10 perc alatt sziruposra főzöm. Hozzáadok további 2,5 dl vizet, és néhány percig főzöm. A csokoládét apró darabokra töröm (vagy szeletelem), ráöntöm a forró szirupot, és keverem, hogy teljesen elolvadjon. Hozzáadom a vaníliát. A keveréket teljesen lehűtöm (ha van időm, egész éjszakára hűtőbe teszem, ha nincs, jéghideg vízbe állítva gyorsítom a hűtést). Fagyi gépben elkészítem (nálam 15 perc). Ebből bő 1/2 l fagyi lesz. Az eredeti recept duplára szól, de az én gépemben ennyi fér kényelmesen.Egyetlen gombóc elég belőle, ráadásul olyan elegáns. A hozzávalók minősége nagyon fontos!